Buďte najlepšími, ako to ide: Prestaňte s porovnávaním a začnite nasledovať

Ak sa chcete zbaviť svojej mentálnej energie, stačí urobiť jednu jednoduchú vec: začnite sa porovnávať s ostatnými. Porovnávanie sa s inými vám môže dať len dve veci: môžete byť pyšní, ak z porovnávania vyjdete ako lepší, alebo budete žiarliví a zastrašení, keď prídete na to, že sú aj ľudia nad vami. Ako môžete vidieť, v oboch prípadoch cítite negatívne emócie, ktoré vám vôbec nepomôžu.

Bohužiaľ, naša kultúra je plná porovnávaní. Ľudia sa v tejto dobe radi porovnávajú s ostatnými. Zatiaľ, čo niektorí ľudia môžu povedať, že porovnávanie je spôsob, ako samého seba motivovať, ja osobne si myslím, že existuje omnoho lepší spôsob, ako to urobiť, bez zbytočnej straty psychickej energie.

Nájdite si predlohu a použite ju ako vzor.

Vzor je niekto, koho kvalitu a úspechy obdivujete. Nie je žiadnym tajomstvom, že spôsob, ako byť veľkým, je napodobňovať tých, ktorí sú skvelí. Tým, že nájdete ten správny vzor, budete mať konkrétny príklad vlastností, ktoré chcete dosiahnuť. Keďže tieto vlastnosti sú už teraz skonkretizované, bude to oveľa jednoduchšie ich nasledovať. Výberom správneho vzoru a jeho nasledovaním sa sami zlepšíte.

Tu je zopár krokov, ktoré vám môžu pomôcť:

1.Prestaňte sa pozerať na výsledky ostatných

To je najlepší spôsob, ako zastaviť porovnávanie sa s ostatnými. Viem, že to nie je ľahké, pretože, my, ľudia, máme tendenciu porovnávať sa. Ale, ako som už uviedol vyššie, to nás iba mentálne vysiľuje. Takže odolajte pokušeniu sledovať výsledky druhých pre potrebu porovnávania.

2.Nájdite niekoho, komu sa chcete podobať

Namiesto porovnávania by ste si mali by nájsť niekoho, koho chcete napodobniť. To je však pravdepodobne najťažší krok, pretože nájsť ten správny vzor, nie je vôbec jednoduché. Váš vzor by mal mať tieto vlastnosti:

  • má významné úspechy, ktoré chcete napodobniť (v tomto prípade sa musíte pozrieť na jeho výsledky)
  • nie je až tak veľmi popredu, takže ho môžete reálne nasledovať
  • darí sa mu dlhšiu dobu
  • má aj vlastnosti, ktoré sú podobné vám alebo vašej situácii

Posledný bod je dôležitý. Môže existovať veľa ľudí, ktorí dosiahli to, čo chcete aj vy, ale ich vlastnosti sú odlišné od tých vašich. V takom prípade bude pre vás ťažké, až neprirodzené, ich napodobniť. Čím viac rovnakých vlastností máte, tým prirodzenejšie sa budete cítiť.

Aj keď si môžete vybrať viacero vzorov, podľa môjho názoru je lepšie mať len jeden hlavný. Rovnako ako mať jeden cieľ je jednoduchšie na dosiahnutie, tak aj mať len jeden vzor je jednoduchšie na napodobenie. Samozrejme, každý človek je jedinečný, takže je prirodzené si zobrať rôzne vlastnosti od viacerých vzorov a nájsť tak kombináciu, ktorá vám vyhovuje. Napriek tomu, mať iba jeden vzor je naozaj nápomocné.

3.Pozorne si zistite, ako váš vzor robí to, čo robí

Ak chcete napodobniť váš vzor, mali by ste si zistiť podrobnosti o tom, ako on alebo ona robí veci. Zamerajte sa na to detailne. Študujte jeho dielo, život, metódy. Rozpitvajte jeho cesty a akcie, ktoré boli úspešné.

4.Podľa svojich zistení začnite s činmi

Vaše poznatky by ste mali premeniť na impulzy, ktoré môžete podniknúť. To budú veci, ktoré vás priblížia k úspechom vášho vzoru.

5.Nastavte si aktuálne úspechy a kvality vášho vzoru ako cieľ

Váš vzor je vaším ukazovateľom cesty. Preto si nastavte jeho úspechy ako cieľ cesty. Samozrejme, nesnažte sa slepo prispôsobiť čísla. Prispôsobte si veci tak, aby zodpovedali vašim špecifickým okolnostiam.

6.Snažte sa váš vzor napodobniť čo najskôr

Aby ste sa uistili, že si len tak nesadnete a nebudete oddychovať, mali by ste sa rozhodnúť napodobniť svoj vzor čo najskôr.

Váš vzor už môže byť zasa ďaleko pred vami, kým sa dostanete na jeho momentálnu úroveň. To je ale úplne v poriadku. Nemusíte ho predbehnúť, dôležitejšie je bežať tak rýchlo, ako vládzete.

Napísal

Tím Šťastný Život

Sme skupinka ľudí, priateľa, ktorý zdieľame podobné hodnoty a snažíme sa dosiahnuť podobné ciele v našich životoch. Túto stránku sme založili, aby sme naše vedomosti a príklady z praxe mohli šíriť ďalej medzi ľudí. Sme odhodlaný pomôcť k zmene k lepšiemu nielen ľudom v našom okolí, ale aj ľudom neznámym a vzdialeným, ktorý sú možno práve teraz na opačnej strane zemegule. Želáme vám, naším čitateľom, krásny a šťastný život.